Sådan finder du din urstørrelse

Sådan finder du din urstørrelse

20. september 2022 Slået fra Af admin

Skal du ud at købe et ur? Der er generelt mange faktorer, der spiller ind, når du skal finde det helt rette ur. Det er bl.a. mærke, model, urværk, rem og meget mere. I denne artikel har vi dog fokus på noget, som du helt sikkert glemmer, når du er på ur-jagt, nemlig urstørrelsen. Den har nemlig stor betydning for dit brug af uret. Det er f.eks. ikke godt, hvis urremmen er for løs eller urkassen alt for stor.

Remmens størrelse

Hvis urremmen er for løs, glider uret op og ned. Hvis urremmen er for stram, er det ubehageligt at gå med.

De fleste urremme på sportsure og ure til pænt tøj er lavet med stang og huller, hvilket gør det nemt at justere størrelsen. Det er bl.a. ure med rem i læder eller silikone. Andre ure har metalremme, som består af lænkeled, der kan tilføjes eller fjernes efter behov. Ved disse ure kan de fleste tilpasse urene til håndleddets størrelse.

Ved andre ure er det dog ikke muligt at tilpasse længden særlig meget, og her skal du finde den rette størrelse ud fra størrelsen på dit håndled og består af to mål, den lange ende og den korte ende. Denne længde udtrykkes i mm, f.eks. 120/70 mm. Her er en standardguide, som du kan bruge til at finde den længde, der passer til dit håndled:

  • 150-164 mm = 120/70 mm rem
  • 165-178 mm = 125/75 mm rem
  • 179-190 mm = 130/80 mm rem
  • 191-203 mm = 135/80 mm rem
  • 204-216 mm = 140/85 mm rem
  • 217-229 mm = 145/90 mm rem

Urkassens størrelse

Hvis urskiven er for stor, stikker den ud under dit ærme, er akavet og ikke specielt attraktiv. Hvis urskiven er for lille, kan det være svært at se, hvad klokken er og får samtidig dit håndled til at se enormt ud.

Når du skal vælge ur, er det vigtigt at urkassen er proportional med din kropsbygning, ikke for stort og ikke for småt. Det kan være svært at vide, men denne tommelfingerregel kan måske hjælpe dig:

Urkassen bør være mellem 34 mm og 50 mm i diameter (målt på tværs af uret fra den ene side til den anden). Hvis du har et meget smalt/tyndt håndled, bør diameteren være under 40, men hvis du har et mere bredt håndled, kan du godt gå efter en diameter mellem 40 og 50. Alt over 50 mm vil altid gøre indtryk (dog ikke altid et godt indtryk).

Urkassens tykkelse

Urkassens tykkelse er direkte proportional med diameteren, dvs. jo større en diameter, jo tykkere en urkasse. Tykkelsen har dog også meget med urets design at gøre – især urværket. Mekaniske ure har f.eks. brug for mere plads til tandhjul osv. Antallet af funktioner og urets overordnede design har også betydning for størrelsen.

Når du skal vælge et ur, er det igen vigtigt, at du vælger et ur, der passer til din kropsbygning og størrelse. En tommelfingerregel er her, at du skal have størrelsen på din arm i tankerne og naturligvis også, hvad du har planer om at bære uret sammen med. Hvis du f.eks. vil bære uret med et jakkesæt, bør det være slankt nok til at glide under manchetten, så gå hellere efter en mindre urkasse, så du er sikker på at det er muligt.

Hvilket ur skal jeg vælge?

Uret, der passer bedst til dig, afhænger i sidste ende af dine behov og ønsker og hvem du er. Nogle vil bare gerne holde styr på tiden i fitness, andre vil have håndværkerkvaliteten i et sandt mekanisk ur og andre igen er på udkig efter et smukt accessorie, der passer til formelle lejligheder. Uanset hvad du går efter, så kan du helt sikkert finde et brugt ur, der passer til dine behov. Vi kan f.eks. anbefale dig at tage et kig hos TimeToWatch, som har et stort udvalg af brugte luksusure, bl.a. Rolex, Omega og Tudor.