genbrugsmaterialer

Byg med genbrugsmaterialer og tænk på miljøet

Går du med planer om at bygge nyt eller bygge til, og bekymre du dig samtidig om klima og miljø. Så læs med her.

Tænk genbrugsmaterialer ind i dit byggeri og byg med bedre samvittighed. Vi har allesammen et fælles ansvar for, at de kommende generationer, som er vores børn og børnebørn, ikke står med uløselige klima og miljøudfordringer

Genbrug mursten og tegl

Et af de steder, hvor vi kan gøre en forskel er ved, at tænke i genbrugsmaterialer, når vi skal bygge nyt eller bygge til vores eksisterende bolig.  Hvis du forestiller dig, at genbrugs mursten og tegl fra 50erne og 60erne er i en dårligere kvalitet end en nyproduceret. Så tager du fejl. En afrenset mursten eller tegl har de samme kvaliteter som en nyproduceret.  Forskellen er CO2 forbruget ved rensningen af gamle mursten og tegl, er minimalt i forhold til det store CO2 forbrug, der er ved nyproduktion.

Mursten og tegl er ikke de eneste genbrugs elementer, du kan tænke ind i dit nybyggeri eller tilbygning. Ofte kan genbrugsmaterialer give boligen en charme og  blødgøre det lidt kliniske look, som nogle helt nye huse kan have. Specielt ved en tilbygning, hvor man ønsker en usynlig overgang fra gammelt til nyt, er det helt afgørende for resultatet at finde en mursten og tegl af samme dato med samme patina.  

Genbrug det gamle trægulv og giv det nyt liv

Du kunne også overveje at genbruge et gammelt trægulv – enten ved at lægge det som gulv igen. Men du kan også lave det om til spisebord, slibe gulvbrædderne og lade dem stå råt eller behandlet og tilføje et par lette stålben. Det er en let måde at få et spisebord, der ligner en million til næsten ingen penge. Stålbenene kan man som regel finde til en god pris i de store bolighuse.  

genbrugs trægulv

Vil du gerne have, dit køkken skal ose af personlighed og samtidig passe fuldstændig ind i boligtrenden 2020. Så køb køkkenelementerne separat og byg fronterne af gamle gulvbrædder, som du har slebet helt glatte. Er det ikke en opgave du selv vil gå i lag med. Så kan du helt sikkert finde en tømrer eller snedker, der kan hjælpe dig. Det rå look fra skabsfronterne sammen med en lækker bordplade og vask, vil helt sikkert få dit køkken til at skille sig ud fra mængden og ose af kvalitet og personlighed.

Gå på jagt efter genbrugsmaterialer

Vil du gerne give dit hus personlighed så gå på jagt i Den Blå Avis og Gul og Gratis og find byggemarkeder i nærheden af dig. der sælger genbrugsmaterialer. Dem er der faktisk en del af. Og de er som regel køreturen værd. Der er også en masse inspiration at hente, mens du står der mellem gamle vinduer og døre, fliser, skabslåger og vaske mm. Meget kan integreres i boligen, som det er.

Et par lækre gamle teaktræs skabslåger kan med hjælp fra en snedker laves til fronten på et integreret klædeskab. Du kan også finde gamle paneler, der vil kunne gøre underværker i en tilbygning til en bolig, der har paneler i forvejen. Find nogle fine gamle fliser og brug dem i badeværelset eller i køkkenet. Læg dem som køkkenbordplade eller køb et gammelt sofabord med klinker på et loppemarked, og udskift klinkerne med nogle du selv har fundet.

Genanvend

Du kan også være heldig at finde en stor gammel porcelæns køkkenvask –  sæt dem sammen med et moderne køkken, og du har igen et unikt look – til en billig penge. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Du har rigtig mange muligheder for at give din bolig personlighed og samtidig både spare miljøet og din pengepung. Du  skal bare give dig selv lov til at tænke ud af boksen en gang imellem og se nye muligheder.

Hvis du er blevet inspireret, så er der en masse inspiration af finde på nettet og på Youtube. Fuldskruefrem.dk ønsker dig god arbejdslyst.